Familiebezoek

Mijn Blog
Het is alweer veel te lang geleden dat ik tijd heb kunnen besteden aan mijn blog. Niet dat ik gebrek had aan  stof om over te schrijven,  integendeel, maar de tijd ontbrak eenvoudig genoeg hiervoor. Huh, zul je denken, je hebt als pensionado levend in luilekkerland toch geen fluit te doen! Edoch, voor het schrijven van een blog heb je best veel tijd en rust nodig. Denken over de onderwerpen, foto’s selecteren, uploaden naar de site, onderschriften maken, blog schrijven, herlezen en fouten eruit halen, nog een keer herlezen en nog meer fouten eruit halen, een fotogalerij maken, een aantal website gerelateerde zaken invullen alvorens tot publiceren over te gaan. Aangezien we onze volledige aandacht nodig hadden voor een zeer gewaardeerd familiebezoek moest het blog maar even in de koelkast.

Tot nu  dus.

Familiebezoek
Na eerder de jongste zoon met schoondochter en kleindochter op bezoek gehad te hebben met een overweldigend uitstapje naar de Filipijnen was het nu de beurt aan de oudste zoon met schoonzoon (inmiddels ook een Thailand adept) en zijn ouders die ook wel eens met hun eigen ogen wilden zien waarom hele families naar deze contreien trekken en daar zelfs langere tijd verblijven (wij dus)
Na een gedegen voorbereiding werd gekozen voor een niet al te wild programma, een aantal dagen Bangkok, daarna naar het mooie noorden van Thailand, dan in een ruk terug naar onze woonplaats Hua Hin en afsluitend weer een aantal dagen Bangkok.
Hier in vogelvlucht de belangrijkste gebeurtenissen.

Bangkok
We begonnen dus in Bangkok, er was gewaarschuwd voor smog maar gelukkig viel dat erg mee. Veel last hadden we er niet van, gaandeweg trok het ook weg en zagen we de blauwe lucht. Smog in Bangkok is niet te vergelijken met die in bijvoorbeeld Beijing, waar je niezend over straat loopt. De auto’s die hier rondrijden zijn opmerkelijk modern en schoon. Taxi’s en tuktuks rijden veelal op gas en de vervuilende bussen zijn ze aan het vervangen voor exemplaren die rijden op schone energie. Een probleem is wel de gigantische files gedurende de spits, een spits die ook steeds vroeger begint en later eindigt. Men heeft becijferd dat er inmiddels tien miljoen auto’s in Bangkok rondrijden!

Lumpini Park
Midden in Bangkok (en gelukkig vlak bij ons hotel), ligt een prachtig aangelegd groot park waar je goed  kunt wandelen langs brede lanen en vijvers. Een mooi groen hart in het  midden van Bangkok waar je zowaar veel varanen, eekhoorns en allerlei vogels kunt spotten. Een welkom rustpunt in de drukke stad.

Eten, eten en nog eens eten
Bangkok staat bekend om zijn streetfood en inderdaad je kunt geen straat inlopen of er is van alles te koop, lekker en spotgoedkoop. Een ommeletje wordt ter plekke voor je klaargemaakt met ingrediënten naar keuze.  Verder is er veel keus uit  kip van de barbecue, crispy pork, spiesjes met vlees, soepjes etc.
Restaurants en bars te kust en te keur en voor ons lekkerbekken is er zoveel aanbod dat het soms lastig kiezen is. Heel toevallig kwamen we op een avond in een libanees restaurant terecht. Ik was nog niet bekend met de libanese keuken, maar ik kan het iedereen aanbevelen. Veel keus en arabisch gekruide gerechten. Smullen!
Na een dag of vijf vinden we Bangkok wel genoeg, want het is ongelooflijk druk en overweldigend. De jeugd (zoon en schoonzoon dus) denken daar anders over en zouden daar maanden, jaren kunnen verblijven. Wij oudjes vinden het na een tijdje wel genoeg en zoeken dan graag de rust op.

Chiang Mai
Ik ga geen uitgebreide beschrijving geven over deze stad in het noorden van Thailand met zijn ommuurde binnenstad, de vele tempels (Wat’s genaamd), de beroemde nightmarket waar je fantastisch verse vis en andere gerechten kunt eten, anders lijkt dit net een reisgids te worden. Oeps, heb ik het nu toch al gedaan .
Maar we hebben een prachtig uitstapje gemaakt naar de hoog op de berg gelegen tempel Wat Doi Suthep en aansluitend, nog hoger de bergen in, naar een dorpje waar een bergvolk woont. In Thailand, en omliggende landen, wonen veel verschillende stammen. De bekendste zijn de Karen, een bergvolk die bekend staat als de longnecks. Door de vele ringen die ze dragen om hun nek (elk jaar er eentje bij), lijkt hun nek helemaal opgerekt. Lijkt, want in werkelijkheid worden hun schouders naar beneden gedrukt door de ringen hebben röntgen foto’s uitgewezen. De ringen kunnen ze nooit meer afdoen want de nekspieren zijn zo verslapt dat het nekje spontaan zou om knakken. Het dorpje wat wij bezoeken wordt bewoond door de Hmong, een vriendelijk volk met mooie geborduurde kledij. Er zijn vele van dit soort dorpen, maar slechts weinigen zijn open gesteld voor toeristen. Het was een hele klim, heel tactisch langs veel winkeltjes waar  lokale waren verkocht werden,  maar eenmaal boven hadden we een prachtig uitzicht over het dorp in de bergen.

Hua Hin
Via Bangkok kwamen we uiteindelijk weer aan op ons huisadres. Wat een rust hier vergeleken bij de grotere steden.

Carla, de moeder van onze schoonzoon,  zorgde onbedoeld  voor een bijzonder komische noot.
Bij de Makro kocht ik op verzoek van  de Jan de pa van schoonzoon een fles whiskey, een mooie  Chivan Regal van 1 liter voor 1645 baht.
Nadat ik deze bij hem in hotel afgeleverd had vroeg hij Carla, die de portemonnee beheerde,  om zestien vijfenveertig terug te geven aan mij. Komt ze met een stalen gezicht aanlopen met een briefje van 20 baht (ca 50 euro cent) en zegt ze zonder blikken of blozen tegen mij: ” Laat de rest maar zitten hoor!”.
Even dacht ik dat ze een grapje maakte, maar nee hoor,  ze was bloedserieus terwijl ze toch al diverse keren gezien moest hebben dat we een biljet van 20 baht achteloos als fooi weggaven. Vanaf dat moment lieten we haar natuurlijk alles afrekenen. Keep the change werd een gevleugeld gezegde voor de rest van de vakantie.

Moonsoon Valley
Dat er ook voor ons nog nieuwe dingen te ontdekken zijn in en rond Hua Hin bleek overduidelijk toen we een uitstapje maakten naar de wijngaarde Moonsoon Valley, zo’n 40 km buiten de stad zelf. Hier worden diverse wijnrassen verbouwd voor zowel witte, rosé als rode wijnen en hoewel ik denk dat er weinig sommeliers in Europa rondlopen die bekend zijn met de Thaise wijnen maar  deze wijnen winnen toch geregeld  (internationale) prijzen.  Drie soorten mochten we proeven,  elk begeleid met een bijpassend heerlijk tapas gerechtje. Bovendien was het restaurant waar we het bovengenoemde nuttigden prachtig gelegen met een adembenemend uitzicht over de vallei tussen de bergen. Zeer de moeite waard en voor herhaling vatbaar

Terug in Bangkok
De laatste dagen in Bangkok spendeerden we vooral aan rust, drinken en lekker eten. Ook kregen we nog het nodige geweld mee van het Chinese nieuwjaar, hetgeen groots gevierd wordt in Thailand. Circa tien procent van de thaise inwoners hebben Chinese roots en bovenal wordt dit ook commercieel volledig uitgebuit voor de vele aanwezige toeristen.
Maar uiteindelijk moesten we toch afscheid nemen van onze familie die terug moesten naar het koude Nederland en keerden wij terug naar  ons mooie stekkie in Hua Hin.
Jan en Carla keerden tevreden terug huiswaarts met een schat aan nieuwe opgedane ervaringen. Ze hebben een aardige indruk gekregen hoe het hier hier reilt en zeilt en bovendien hebben ze een paar aardige souveniertjes kunnen scoren, kleurrijke olifantjesvan papier mache, draken van touw en picasso kussenslopen verkocht door een vakkundige rasverkoper waar we erg om moesten lachen.

 En weer terug in Hua Hin
Inmiddels heeft het  koelere weer plaats gemaakt voor de hete periode, niet lang daarna gevolgd door de zeer hete periode. Maar als ik zie welke barre temperaturen er in Nederland gemeten worden hoor je ons niet klagen.We genieten weer van ons huisje en zwembad (de water temperatuur is inmiddels gestegen naar 29 graden!) en hebben een hoop lol in ons stamkroeg  annex restaurantje. Vooral als tegen sluitingstijd Mrs Pui verschijnt wordt het vaak laat, wordt er van alle kanten eten aangerukt, (ondanks dat we net van tafel komen) en stroomt de drank rijkelijk. In het volgende blog meer over deze dame en de bruiloft van haar zoon waarvoor we een bijzondere uitnodiging kregen.

 

Tot snel dus
Peter

 

One Comment to Familiebezoek

  1. Hans Alink schreef:

    Ik lees Libanon en lekker eten. Kan het zijn dat dit het 3e thuisland gaat worden? Groet, Hans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *